Látássérült verzió
Menü

Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció

A Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció 14 éves futamideje alatt a vidéki Magyarország szállodái és panziói újulhatnak meg, minőségi szintet léphet a szektor, és mintegy 20%-os árbevétel növekedés várható a megújult szálláshelyeken.

A konstrukció keretében olyan beruházások támogatására nyílik mód, amelyek hosszú távon fenntarthatóak és turisztikai szempontból indokoltak. A fejlesztés által biztosított szolgáltatási színvonal emelkedésével, a kereskedelmi szálláshelyek jelenlegi kapacitásának bővülésével, a vendégek és vendégéjszakák számának emelkedésével a vendégek költésének növekedése, valamint a szezonális ingadozások kiegyenlítődése várható.

A támogatási konstrukció feltételrendszere elősegíti a hazai szállásadók gazdasági működésének fehérítését, átláthatóságát és támogatja új munkahelyek teremtését az ágazatban.
A konstrukció keretein belül 2030-ig hozzávetőlegesen 300 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg, összköltségéből 150 milliárd forint finanszírozását a kormány 2030-ig hazai költségvetési forrásból, vissza nem térítendő támogatás formájában biztosítja.

A konstrukció célja a szolgáltatási színvonal emelése, a tematikus szolgáltatások kapacitásának növelése, valamint új szolgáltatások bevezetéséhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások elősegítése, oldva a szezonalitásból fakadó egyenetlenségeket, a helyi turisztikai fejlesztési irányvonalakhoz illeszkedve.

A támogatáskezelő Magyar Turisztikai Ügynökség a bírálati szempontok között kiemelten kezeli a hosszú távú turisztikai és pénzügyi fenntarthatóságot, a beruházás turisztikai szükségességét és a minőségjavulás kritériumrendszerét.

A fejlesztéseknek köszönhetően mintegy 20%-os árbevétel növekedés várható a megújult szálláshelyeken.

A szálláshelyfejlesztési konstrukció első három kiírása október 5-én jelent meg, letölthető itt.